Vissza a főoldalra

Kazán kiválasztó segédlet

Válasszon kazánt a diagramból

Kondenzációs kazántechnika

1.A kondenzációs kazántechnika néhány alapkérdése

A tüzelőanyag (energia-) megtakarítás egyik igen korszerű, a hollandok által 1978-ban szabadalmaztatott és a fejlett országokban azóta igen gyorsan elterjedt módszere, az ún. kondenzációs technika nemcsak a tüzelőanyag megtakarítás szempontjából jelentős, hanem éppen ebből eredően a károsanyag-kibocsátás ugyanilyen mértékű csökkentése miatt került ma hazánkban is reflektorfénybe.

Kondenzációs kazánok alkalmazásával a füstgáz rejtett hőjéből energiát nyerünk vissza. Ez a módszer elsősorban földgáztüzelésnél jön szóba, itt ugyanis a magas hidrogéntartalom oxidációja (égése) nagymennyiségű vízgőz kondenzálódását teszi lehetővé egy nagyfelületű hőcserélő (ún. ECO) segítségével. Az így elért éves hatásfok nagyobb, mint a fűtőértékre számított 100%-os hatásfok.

A kondenzáció során felszabaduló hő éppen az égéshő és a fűtőérték közötti különbséget jelenti: a kondenzáció létrejöttének érdekében a füstgázokat harmatpont alá (“H” földgáznál 1,2 légfeleslegnél 57°C) kell hűteni. Ehhez speciális, korrózióálló nagyfelületű hőcserélőt kell alkalmazni. Az így felszabaduló, ún. kondenzációs hőt, a továbbiakban már mint hasznos hőt vezetjük be a fűtési rendszerbe. Jól méretezett hőcserélővel kell elérni, hogy a visszatérő vízhőmérséklet és a távozó füstgázhőmérséklet között minél kisebb legyen a hőfokkülönbség. PC290165

 A földgáztüzelésnél elterjedt kondenzációs kazánoknak két fő csoportja van: zárt tűzterű, felületi égővel és a túlnyomásos tűzterű, blokkégővel rendelkezők.

A földgáztüzelésű kondenzációs kazánokra jellemző, hogy a kondenzációs hőcserélőben és a kondenzgyűjtőben a füstgázok hőmérséklete csak kb. 5°C-kal haladja meg a visszatérő vízhőmérséklet (Tr). A füstgázkondenzáció megvalósulásának feltétele: Tr<52°C (harmatpont).

kondenzációs grafikonTehát a kondenzációs üzem hatásfoka annál jobb, minél alacsonyabb visszatérő vízhőmérséklettel dolgozunk. (52°C felett gyakorlatilag nem jön létre kondenzációs üzem). Fentiek figyelembe vételével kell tehát a fűtési rendszert, ill. a hidraulikai szabályozást méretezni. A hőleadó felületek növelésekor vegyük figyelembe, hogy pl. egy régi, 70/50°C-os rendszer esetén a fűtési periódus 90%-ban az átmeneti időjárási viszonyok miatt kondenzációs üzem valósul meg! A hazánkban még mindig oly gyakori túlméretezett fűtési rendszerek is alkalmasak a kondenzációs kazánok beépítéséhez.

A kondenzációs kazánok hatásfoka a terhelés csökkentésével nem csökken, sőt a növekvő kondenzáció miatt kis mértékben még növekszik is.

2. Miért a Remeha kondenzációs kazán?

ontveny
  • A szabadalom óta (1978) vezető szerep a legújabb kazántechnika fejlesztésében.
  • Kompakt felépítés a különleges Al-Si öntvényből készült tűztér-hőcserélő egységnek köszönhetően.
  • Egyedülállóan kis helyigény/teljesítmény viszony.
  • Éves kihasználtsági fok 109-110%, így az éves gázfelhasználás hagyományos kazánokhoz képest 20-30%-kal csökkenhet.
  • Saját, folyamatos levegőarány szabályozással ellátott felületi sugárzóégője csendes üzemet és a teljes teljesítménytartományban magas hatásfokot, kis károsanyag-kibocsátást biztosít (megkímélve a hagyományos blokkégő összes illesztési, zaj- és egyéb problémáitól).
  • Hosszú élettartam az öntvény tűztér által.
  • Zárt tűzterű kivitelben, légellátása függetleníthető a telepítési hely légterétől.
  • Folyamatos teljesítményszabályozás, mikroprocesszoros vezérlő és felügyeleti rendszer, távszabályozás lehetősége, PC csatlakoztatás, hibatárolás- és diagnosztika.

A kondenzációs kazánok telepítésénél két további szempontot kell figyelembe venni:

Füstgázelvezetés

  • Tömör és korrózióálló legyen (ÉMI engedéllyel)

Kondenzvíz elvezetése

  • A savas (3,5-4,0 pH) kondenzvíz elvezetése a létesítmény csatornarendszerébe való csatlakozása újabb kutatások szerint nem jelent problémát (az egyébként lúgos csapadékkal való keveredés miatt). Hazánkban erre még előírás nincs, Németországban 200kW hőteljesítmény felett ajánlott ún. neutralizálót alkalmazni.