Vissza a főoldalra

Kazán kiválasztó segédlet

Válasszon kazánt a diagramból

Kondenzációs kazántechnika

1.A kondenzációs kazántechnika néhány alapkérdése

A tüzelőanyag (energia-) megtakarítás egyik igen korszerű, a hollandok által 1978-ban szabadalmaztatott és a fejlett országokban azóta igen gyorsan elterjedt módszere, az ún. kondenzációs technika nemcsak a tüzelőanyag megtakarítás szempontjából jelentős, hanem éppen ebből eredően a károsanyag-kibocsátás ugyanilyen mértékű csökkentése miatt került ma hazánkban is reflektorfénybe.

Kondenzációs kazánok alkalmazásával a füstgáz rejtett hőjéből energiát nyerünk vissza. Ez a módszer elsősorban földgáztüzelésnél jön szóba, itt ugyanis a magas hidrogéntartalom oxidációja (égése) nagymennyiségű vízgőz kondenzálódását teszi lehetővé egy nagyfelületű hőcserélő (ún. ECO) segítségével. Az így elért éves hatásfok nagyobb, mint a fűtőértékre számított 100%-os hatásfok.

A kondenzáció során felszabaduló hő éppen az égéshő és a fűtőérték közötti különbséget jelenti: a kondenzáció létrejöttének érdekében a füstgázokat harmatpont alá (“H” földgáznál 1,2 légfeleslegnél 57°C) kell hűteni. Ehhez speciális, korrózióálló nagyfelületű hőcserélőt kell alkalmazni. Az így felszabaduló, ún. kondenzációs hőt, a továbbiakban már mint hasznos hőt vezetjük be a fűtési rendszerbe. Jól méretezett hőcserélővel kell elérni, hogy a visszatérő vízhőmérséklet és a távozó füstgázhőmérséklet között minél kisebb legyen a hőfokkülönbség. PC290165

 A földgáztüzelésnél elterjedt kondenzációs kazánoknak két fő csoportja van: zárt tűzterű, felületi égővel és a túlnyomásos tűzterű, blokkégővel rendelkezők.

A földgáztüzelésű kondenzációs kazánokra jellemző, hogy a kondenzációs hőcserélőben és a kondenzgyűjtőben a füstgázok hőmérséklete csak kb. 5°C-kal haladja meg a visszatérő vízhőmérséklet (Tr). A füstgázkondenzáció megvalósulásának feltétele: Tr<52°C (harmatpont).

kondenzációs grafikonTehát a kondenzációs üzem hatásfoka annál jobb, minél alacsonyabb visszatérő vízhőmérséklettel dolgozunk. (52°C felett gyakorlatilag nem jön létre kondenzációs üzem). Fentiek figyelembe vételével kell tehát a fűtési rendszert, ill. a hidraulikai szabályozást méretezni. A hőleadó felületek növelésekor vegyük figyelembe, hogy pl. egy régi, 70/50°C-os rendszer esetén a fűtési periódus 90%-ban az átmeneti időjárási viszonyok miatt kondenzációs üzem valósul meg! A hazánkban még mindig oly gyakori túlméretezett fűtési rendszerek is alkalmasak a kondenzációs kazánok beépítéséhez.

A kondenzációs kazánok hatásfoka a terhelés csökkentésével nem csökken, sőt a növekvő kondenzáció miatt kis mértékben még növekszik is.

2. Miért a Remeha kondenzációs kazán?

ontveny
  • A szabadalom óta (1978) vezető szerep a legújabb kazántechnika fejlesztésében.
  • Kompakt felépítés a különleges Al-Si öntvényből készült tűztér-hőcserélő egységnek köszönhetően.
  • Egyedülállóan kis helyigény/teljesítmény viszony.
  • Éves kihasználtsági fok 109-110%, így az éves gázfelhasználás hagyományos kazánokhoz képest 20-30%-kal csökkenhet.
  • Saját, folyamatos levegőarány szabályozással ellátott felületi sugárzóégője csendes üzemet és a teljes teljesítménytartományban magas hatásfokot, kis károsanyag-kibocsátást biztosít (megkímélve a hagyományos blokkégő összes illesztési, zaj- és egyéb problémáitól).
  • Hosszú élettartam az öntvény tűztér által.
  • Zárt tűzterű kivitelben, légellátása függetleníthető a telepítési hely légterétől.
  • Folyamatos teljesítményszabályozás, mikroprocesszoros vezérlő és felügyeleti rendszer, távszabályozás lehetősége, PC csatlakoztatás, hibatárolás- és diagnosztika.

A kondenzációs kazánok telepítésénél két további szempontot kell figyelembe venni:

Füstgázelvezetés

  • Tömör és korrózióálló legyen (ÉMI engedéllyel)

Kondenzvíz elvezetése

  • A savas (3,5-4,0 pH) kondenzvíz elvezetése a létesítmény csatornarendszerébe való csatlakozása újabb kutatások szerint nem jelent problémát (az egyébként lúgos csapadékkal való keveredés miatt). Hazánkban erre még előírás nincs, Németországban 200kW hőteljesítmény felett ajánlott ún. neutralizálót alkalmazni.

Az ÉMI engedéllyel rendelkező, bevizsgált füstgázelvezető rendszert, valamint a kondenz-semlegesítő tartályokat és granulátumokat is megtalálja kínálatunkban.