AZ EU épp csak túltette magát a járványhelyzet okozta válságon és szinte azonnal egy kibontakozó energiaválsággal kell szembenéznie. A történelem azonban ismétli önmagát, hiszen az 1970-es években már egyszer szembe kellett néznünk egy energiaválsággal. Az akkori megnövekedett földgáz igény igazi technológiai innovációkat vont maga után, mint például a fűtési rendszerekben is alkalmazott kondenzációs technológia 1978-as megszületése, amely 1981-től már lakossági felhasználású kazánok esetében is elérhető volt.

Ebben a fejlődésben magasan élen járt Hollandia, így nem csoda, hogy az 1935-ben megalakult holland Remeha B.V. , amely ekkor már saját vasöntödével és jelentős tapasztalattal rendelkezett a gáztüzelésű kazánok kapcsán, 1980-ban elsőként dobta piacra az új technológián alapúló Remeha 5A HR típusú nagy teljesítményű kondenzációs álló kazánját, majd 1983-ban a Micron nevű kondenzációs fali kazánját. A Remeha márka nem csak erről az úttörő találmányáról híres: azóta is folyamatosan kutatja és keresi azokat a lehetőségeket, melyek közelebb visznek minket egy élhetőbb, fenntarthatóbb jövőhöz. A Remeha tulajdonában álló, Európa 3. legnagyobb fűtéstechnikai vállalata, a BDR Thermea Group, már 2017-ben elindult azon az úton, ami megoldást jelenthet az energia-átmenetben Európa számára, mivel beindult a 100%-ban hidrogén gáz felhasználásával működő kazánok fejlesztése. 5 év alatt a H2 Mission név alatt futó projekt keretein belül a vízióból valóság lett és 2022 decemberében megnyílt a világ első hidrogén utcája Lochemben, ahol 12 lakóházat fűtenek 100% hidrogénnel a meglévő gázhálózaton keresztül.

Az energiaválság az orosz-ukrán háború következtében fokozódott, hiszen az az elmúltegy évben az energiaárak növekedésének mértéke megdöbbentő-, sokak számára egyenesen rémisztő mértéket öltött. Nem csoda hát, hogy a lakossági és ipari felhasználásban is megnőtt a kereslet az olyan elérhető, megújuló és fenntartható megoldások iránt, mint a napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és ezek hibrid változatai. A BDR Thermea Group és a Remeha rendkívül ambiciózus célokat tűzött ki ebben a szegmensben is, így jelentős összegeket fektet a fejlesztésekbe és a megújuló-portfólióba. A gyorsabb technológiai megoldások kifejlesztése érdekében létrehozta K+F nemzetközi csapatát és hőszivattyú kompetenciaközpontját. A központi munka számos előnnyel jár: a hatékonyság biztosítja a versenyképes árakat, a széleskörű több mint 10 éves tapasztalat és műszaki tudás pedig a hatékony megoldásokon és releváns ötleteken keresztül teszi ehetővé a földgázsemlegesség minél gyorsabb elérését. Az elmúlt években több mint 100 000 hőszivattyút értékesített a cégcsoport Európa szerte, így Magyarországon is egyre ismertebb, keresettebb és megfizethetőbb megoldásokat nyújt ügyfelei számára.

A jelenlegi készülék portfólió és annak továbbfejlesztett „ACE” megnevezésű változata, új és környezetbarátabb hűtőközegek bevezetése, a monoblokk rendszerű TENSIO vagy a legújabb TOROS VISION névre hallgató, energiatermelés szempontjából teljesen önellátó (napelemhez, napkollektorhoz csatolva) rendszere mellett számos egyéb újítás is várható a márkától, hiszen nem titkolt célja, hogy 2025-re a hőszivattyús üzletág elérje a központi fűtésű kazánokban jelenleg meglévő piaci részesedés mértékét.

A Hollandiában piacvezető Remeha célul tűzte ki zászlajára CO2 semlegesség elérését, melybe a cégcsoport a következő években további 800 millió eurót kíván fektetni: kutatás-fejlesztésbe, digitális megoldásokba és a gyártásfejlesztésbe. A csoporthoz 2021-ben csatlakozott továbbá a 40 éves klímatechnikai múltra visszatekintő spanyol hőszivattyú-gyártó, a Hitecsa is, amelynek továbbfejlesztett ipari és lakossági termékei a magyar piacon is elérhetővé válnak. Szintén 2023-ban a cégcsoport Apeldoorn-i központjában új, hőszivattyúk gyártására szolgáló ultramodern gyártóüzemet indít. A cél az, hogy az év közepétől 50 000 (hibrid) hőszivattyút állítsanak elő és 2024-től megvalósítsák az évi 140  000 db-os teljes termelési kapacitást.