A Remeha és a Hollander Techniek üzembe helyezte az első ipari, 100%-os hidrogénüzemű kazánt a közüzemi piacon. Zöld hidrogénnel, hibrid hőszivattyúval és zöld propánnal fűtött irodaház került kialakításra az együttműködésnek köszönhetően.
A Hollander Techniek – a közüzemi piacon kereskedelmi és ipari műszaki szolgáltatásokat nyújtó cég – apeldoorni fióktelepén a közelmúltban egyedülálló fenntartható fűtési rendszer került megvalósításra az ipari piac első 100%-os hidrogén üzemű kazánjával. A Hollander Techniek 1998-ban épült, 5500 m² összterületű központi irodája 400 alkalmazottnak ad helyet. A hidrogénfűtést egy 2 évig tartó kísérleti projektnek szánják a hidrogén nagyobb épületekben történő alkalmazására.
A Hollander Techniek meglévő és új épülete
Egy bővítési igényből adódóan a jelenlegi épület mellett a cég várhatóan 2025-ben egy új, összesen 3000 m² alapterületű épületet fog használni ugyanazon a telken. Mivel egyik épülethez sem áll földgáz rendelkezésre, a 100%-ban zöld hidrogénnel működő kazán mellett a fűtést hibrid hőszivattyú és zöld propángázzal működő kazán is biztosítja. Ez utóbbi alkalmazást csak kiegészítőként használják a nagyon hideg napokon.
Az első gyártó Hollandiában
Ezzel a kísérleti projekttel a Remeha az első gyártó, amely nagyobb teljesítményű hidrogénkazánt telepít. A Hollander Techniek egy Quinta Ace H2 100% készüléket, egy 100% hidrogén tüzelésű kazánt használ, amely 40 kW teljesítménnyel bír. Effenca MT40 hőszivattyú és két Quinta Ace 45 kazán egészíti ki – kaszkád elrendezésben –, a hőközpontot, melyeket egy miTera Plus rendszervezérlő vezérel.
Az épület, az ügyfelek és a munkatársak felkészítése a fenntartható jövőre.
A Hollander Techniek évek óta dolgozik azon, hogy egész működését fenntarthatóbbá tegye.
Erik Hollander vezérigazgató így írja le a helyzetet:
“Az épülő új létesítmény mellett azt is szeretnénk elérni, hogy jelenlegi épületünket még fenntarthatóbban fűtsük és csökkentsük CO2 kibocsátásunkat.”
„Ez nem volt olyan egyszerű. Meglévő épületünk szigetelési paramétereiből, valamint az Apeldoorn-Noord üzleti park korlátozott elektromos kapacitási lehetőségeiből, járműparkunk egyidejű villamosításával együtt, valamint az épülő épület kapacitásigénye, a teljesen elektromos hőszivattyús fűtési megoldást nem tette lehetővé. Apeldoorn-i partnerükkel, a fenntartható beltéri klímamegoldások gyártójával, a Remeha-val egyeztetve egy új rendszermegoldást választottunk. Valamennyi megoldás együttesen – beleértve a meglévő WKO rendszerünket is – segít elérni azt a törekvésünket, hogy épületeinket 2025-re CO2 -semlegessé tegyük.
Hollander egy második fontos motivációról is beszél:
„Szeretnénk élen járni az energiaátállásban, ezért is nagyon fontos, hogy sok ismeretet szerezzünk a hidrogénről: milyen technikáról is van szó, hogyan képezzük az embereinket? Hogyan lehet biztonságosan dolgozni a hidrogénnel? Mindezért döntünk úgy, hogy saját üzlethelyiségeinket fenntarthatóbbá tesszük hidrogén felhasználásával.”
A Remeha nagyon komoly tapasztalattal rendelkezik már a hidrogénprojektekben.
2017-ben kezdte meg az első lakossági hidrogénüzemű kazán fejlesztését. 2019 óta széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik az otthonok hidrogénnel történő fűtésében. 2019-ben a Remeha részt vett egy rozenburgi apartmankomplexum hidrogénnel történő fűtésében. Akkoriban ez volt az első hidrogén alkalmazás a világon lakóépületben. Ezt azóta egymás után követték a sikeres Remeha hidrogénprojektek meglévő és új otthonokban.
A közületi épületek hidrogénprojektjei a logikus következő lépés. A Remeha bevált földgázkazán-platformokat használ a lakó- és nem lakóépületek hidrogénkazánjaihoz, amelyek hőszivattyúkkal vagy akár propánnal kombinálva a legmagasabb szabványoknak is megfelelnek. A közműpiac számára elérhető a jól ismert Quinta platform, amely lényegesen nagyobb teljesítményekben is elérhető.
A Remeha három különböző teljesítményű 100%-os hidrogén kazánt fejlesztett ki kísérleti projektekhez: a Tzerra Ace H2 100% 28C, a Tzerra Ace H2 100% 34C és a Quinta Ace H2 100% 45. A Remeha várja az infrastruktúra rendelkezésre állását, ill. a vonatkozó törvényeket, rendeleteket a kereskedelmi hidrogénkazánok piaci bevezetéséről.
Maurice Meulenbrugge, a Remeha megújuló gáz termékmenedzsere elégedett az új projekttel:
A Remehánál a fenntarthatósághoz vezető több útban hiszünk: gáz-, villany- és távfűtés-hálózatban.
„A megoldást a környezetnek és a meglévő infrastruktúrának megfelelő energiahordozók kombinált használatában látjuk. A hidrogén ígéretes energiahordozó. Különösen a közületi alkalmazásokban, ahol a szükséges teljesítmény gyakran magas, lehetőségünk van a CO2 kibocsátás jelentős csökkentésére hidrogénnel. Ezért is örülünk, hogy a Hollander Techniekkel együtt futtathatjuk ezt a kísérleti projektet, különösen azért, mert olyan hidrogén felhasználására vonatkozik, amelyet megújuló forrásokból, például szél- és napenergiából származó energiával állítanak elő.”
Újdonság a Hidrogén felhasználása hibrid rendszerben
Meulenbrugge egy második újdonságról is beszél a projektel kapcsolatban: „A hibrid rendszerek telepítése országosan elsődleges prioritású. Korábban még soha nem vezéreltek központi rendszervezérlővel egy hibrid hőszivattyút, egy 100%-os hidrogén kazánt és két tartalék propánkazánt kaszkád elrendezésben. Ezzel a projekttel a Remeha bemutatja, hogy a hidrogén része lehet az üzleti létesítmények kényelmes fűtésének, és ezáltal a Hidrogén szerepet játszhat a fenntartható rendszermegoldásokban. Ezzel hozzájárulunk egy élhetőbb lakókörnyezet kialakításához.”
Az eredeti holland nyelvű cikket itt olvashatja: