A hidraulikus beszabályozás optimális kényelmet és alacsonyabb energiaszámlát kínál. Hozza ki a legtöbbet központi fűtési rendszeréből.

Fontos, hogy központi fűtési rendszeréből maximálisan hatásfokkal működjön. De ez nem mindig van így. Ezért beszélünk a hidraulikai beszabályozás előnyeiről. Ennek megcáfolhatatlan pozitív következményei vannak otthona kényelmére, pénztárcájára és a CO2-kibocsátás csökkentésére.

Kevesebb komfort az új központi fűtési kazánnal

Egyre gyakoribb, hogy a fogyasztók új kazán vásárlása után sokkal kevesebb kényelmet tapasztalnak, mint amire számítottak. Nem minden szoba lesz jó meleg, vagy sok időbe telik, mire kellemessé válik. Hamarosan azt gondolják, hogy az új kazánjuk nem működik megfelelően. A szobatermosztát magasabb beállításával vagy esetleg a szivattyú fordulatszabályzásának kikapcsolásával a probléma megoldódni látszik. Ez valóban véget vethet a kényelem hiányának, de a valódi problémát nem sikerült megoldani. Ezenkívül több energiába kerül, növeli a költségeket és növeli a CO2-kibocsátást. Egy új központi fűtési kazánnál természetes elvárás, hogy csökken a fogyasztás és ezzel együtt az energiaszámla is mindemellett az elvárt komfortot is biztosítja.

Egyensúlyban

A fogyasztók és néha a telepítők is kevés tudással rendelkeznek az okok megszüntetésére vagy a problémák megelőzésére. A telepítés során sok esetben vízoldal nincs beszabályozva. A hidraulikus beszabályozással a rendszer egyensúlyba kerül. Ez azt jelenti, hogy minden radiátorhoz megfelelő mennyiségű melegvíz áramlik.

Hogyan működik?

A központi fűtési rendszer viszonylag könnyen kiegyensúlyozható. Először a telepítő leüríti a rendszert. Ezután a radiátorszelepeket dinamikus szelepekre cserélik, amelyek állíthatók. A rendszert ezután feltöltik (célszerűen korróziógátló inhibitor alkalmazásával) és légtelenítik. A dinamikusan állítható szelepek pontosan a megfelelő mennyiségre vannak beállítva egy megfelelő műszerrel. Végül a központi fűtési kazán maximális teljesítményének egyensúlyban kell lennie a központi fűtési rendszer maximális teljesítményével. A radiátorok számától függően egy szerelő körülbelül fél napot tölt a munkával.

Régi és új központi fűtési kazánok

Az új központi fűtési kazánoknál jó esély van arra, hogy a rendszer nem működik optimálisan, ha a telepítés során nem szabályozták be. Ha ez nem történik meg, akkor a beállítás elmaradásának hatása nagyobb, mint a régebbi kazánoknál. A vízoldali beállításnak nem feltétlenül kell azonnal megtörténnie egy új központi fűtési kazán beszerelésekor. Ez egy meglévő rendszernél is megvalósítható. A megtakarítás ekkor a központi fűtési kazán típusától és állapotától függ. Ezenkívül jó tudni, hogy a padlófűtés és a hőszivattyú beszabályozása egyben a legmagasabb hatásfokot és a legnagyobb kényelmet is biztosítja.

A telepítő szerepe

Telepítőként Ön együtt gondolkodik az ügyféllel. Ezért fontos a hidraulikai beszabályozással kapcsolatos ismeretek megosztása az ügyfelekkel komfort panaszok és új központi fűtési kazán vásárlása esetén. Jelenleg csak néhány telepítő kínálja ezt a szolgáltatást ügyfelei számára, miközben ez egy fontos szolgáltatás, amely nagyobb kényelmet, energiamegtakarítást és a CO2-kibocsátás csökkentését garantálja.

Gyorsan megtérülés

Hazánkban a létesítmények többsége nincs vízoldalon beszabályozva. Ez szégyen, mert fogyasztóként veszteség éri, ha nem kapja meg a legmagasabb hozamot a beruházásából. Különösen ha ilyen egyszeri befektetésről van szó, ami viszonylag gyorsan megtérül.

További információért forduljon a kivitelezőjéhez.

Nem csak egy megoldásban hiszünk

A Remeha úgy véli, hogy energiaellátásunknak olyan keveréknek kell lennie, amelyben van hely a különböző energiahordozóknak. Reálisak vagyunk: véleményünk szerint több út vezet a fenntarthatósághoz. Ily módon eleget tudunk tenni a klímaegyezménynek és egy fenntartható társadalom irányában dolgozhatunk. A gáznemű, a villamosenergia- és a távhőhálózat együttesen hozzájárul környezetünk fenntarthatóbbá tételéhez és ezáltal csökkenti a CO2-kibocsátást Magyarországon.