Pályázatok

Fűtéskorszerűsítés

Kazáncsere gázkazánról

Ahol gázkazán vagy turbós kazán cseréje esedékes, az uniós irányelveknek megfelelően 2016-tól már csak kondenzációs gázkazánt lehet a helyére beépíteni. Utóbbinak nagyobb a teljesítménye, emiatt költséghatékonyabb és a környezetvédelmi szempontoknak is eleget tesz. Konvektoros fűtés teljes cseréje esetén ehhez még pluszban hozzájön a radiátorok beépítése is. Természetesen minden helyzet egyedi a kazáncserénél, de iparági becslések ritkán teszik 1 millió forint alá a kazáncserével járó fűtéskorszerűsítés költségeit. Ha csak a kazán cseréjére van szükség, akkor ennél olcsóbban is megoldható a korszerűsítés.

Napelemes vagy elektromos fűtés

Többféle megoldás létezik, ha az otthonunkat napelemről működtetve tartanánk a megfelelő hőmérsékleten. Ezek közül az egyik legmodernebb és hosszú távon költséghatékonyabb a hőszivattyú, aminek a technikai tulajdonságai arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a fűtés mellett hűtse is a házat. Az ára ennek megfelelően borsos, technológiától függően 2-6 millió forint között van, de a napelem pályázat keretében 100%-os állami támogatás igényelhető. Kisebb, eseti kihasználtságú helyiségek esetén megoldás lehet a hűtő-fűtő klíma használata is. Kisebb házak, lakások esetén vagy a fűtési rendszer kiegészítésére fűtő-, illetve infrapanel is szolgáltathatja a meleget. Előbbiek beépített termosztáttal rendelkeznek, így a megfelelő modelleket akár a telefonunkról is irányíthatjuk.   A felhasználás módjától függően (csak kiegészítő vagy teljes rendszer) az ára széles skálán mozog, néhány százezer forinttól akár 1-1,5 millió forintig is terjedhet.

Meglévő fűtési rendszer automatizálása

Kisebb költséggel jár, de jelentős hatékonyságnövekedés érhető el az erre alkalmas rendszerek esetében a fűtés automatizálása. Az automatizálás lényege, hogy fűtőtestenként szabályozni lehessen, hogy mikor és melyik helyiségben, milyen fűtésre van szükségünk.

A szigetelés fontossága

A fűtéskorszerűsítés nem áll meg a fűtőegység és az ezeket kiszolgáló berendezéseknél; legalább ilyen fontos a hatékonyság érdekében a megfelelő szigetelés. Az ingatlan be- vagy ráépített szigetelése, illetve a nyílászárók minősége tartozik ebbe a kérdéskörbe. Egy bejárati ajtó vagy egy-két ablak cseréje akár 2-300 ezer forintból is megvan, de egy korszerűtlen vagy rossz minőségű hőszigetelés kijavítása, ahol teljes nyílászáró-cserére is szükség van, több millió forintba is kerülhet. Fűtéskorszerűsítés esetén érdemes észben tartani, hogy a kazán és a napelemes rendszerek rendszeres, évente legalább egy karbantartást igényelnek a fenntartható működéshez.

Családi ház korszerűsítése

Nézzünk meg konkrét példákat a fűtéskorszerűsítésre. Először egy olyan háznál számoltuk ki a korszerűsítés költségét, amelynél régóta érik a konvektor és kazáncsere, de a megfelelő hőtartáshoz további munkálatokra is szükség van. Ezen felül cserélni szükséges a régi fa ablakokat és a bejárati ajtót, illetve egy külső szigetelés is kell a megfelelő hőszigeteléshez – röviden teljes felújítást igényel az ingatlan. A hőszivattyú telepítésénél a spektrum olcsóbb felével számoltunk és hárommillió forintos költséget vettünk alapul. Ebben a napelemes rendszer még nincs benne, arra újabb hárommillió forintos kiadással számoltunk. Ha a szigetelési munkálatokra további egy-egy millió forintot számolunk, akkor összesen nyolcmillió forintot kell szánnunk a felújításra. A gyakorlatban az árakat természetesen számos tényező befolyásolhatja.

Belvárosi lakás korszerűsítése

A második példában egy belvárosi lakást vettünk alapul, ahol egy meghibásodás miatt kell kicserélni a kazánt, de a hatékonyság növeléséhez a régi fa ablakok cseréjére is szükség van. Emellett ki szeretnénk használni a modern technológia adta lehetőségeket és programozhatóvá tennénk a lakásban működő fűtési rendszert. Csak a kazán cseréje 4-500 ezer forint körüli összeget tesz ki, négy egyszárnyú ablak cseréje pedig a méretétől és munkadíjtól függően szintén ugyanekkora összeget visz el. Az automatizálás a legolcsóbb az elvégzett munkálatok közül, már 1-200 ezer forinttól elérhető, így egy kis kerekítéssel egymillió forintból kényelmesebbé és költséghatékonyabbá tehetjük a fűtési rendszert.

Miből finanszírozzuk?

Egy többi millió forintos kiadást kevesen tudnak zsebből kifizetni, de erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen különböző állami támogatások és piaci hitelek is rendelkezésre állnak, ha külső forrást vonnánk be a felújítás finanszírozásához.

GINOP-8.4.1/A-17 (Otthon Melege)

Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel

RRF-6.2.1

Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva című pályázat, lakossági pályázók részére.

NHP Zöld Otthon

2021. október 4-én indul az MNB 2,5 %-os kamatozású Zöld Otthon Programja, melynek keretében megvalósul a kamatmentes „zöld CSOK-hitel”.

Otthonfelújítási támogatás

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás.